
Țara: Malta
Categoria practicii:
- Sisteme și instrumente
- Mecanisme de sancționare
Contact: Departamentul pentru contracte, Ministerul Finanțelor
Website: https://contracts.gov.mt/en/Pages/Home-DepartmentOfContracts.aspx
Email:info [dot] contractsgov [dot] mt (info[dot]contracts[at]gov[dot]mt)
Riscul (riscurile) de fraudă contracarat(e)
- Anularea sau manipularea procedurilor de achiziții publice
- Coluziunea
Context și obiectiv(e)
În 2016, guvernul maltez a introdus Regulamentele privind achizițiile publice (PPR) care acoperă etapa de excludere, selecție și de includere pe lista scurtă a proceselor de achiziții publice întreprinse de autoritățile contractante. Prin acest demers au fost transpusă în legislația malteză cerințele prevăzute în Directiva UE 2014/24/UE privind achizițiile publice. Conform părții VI din PPR, niciunui operator economic sau subcontractant nu i se poate atribui un contract de achiziții publice dacă face obiectul oricăruia dintre criteriile de includere pe lista neagră sau de excludere. Prin intermediul PPR, au fost create Comisia de revizuire a contractelor de achiziții publice și Tribunalul pentru sancțiuni comerciale pentru a supraveghea includerea pe lista neagră și excluderea operatorilor economici.
Includerea pe lista neagră și excluderea ajută la reducerea lucrărilor precare și permite, de asemenea, excluderea întreprinderilor sau a persoanelor condamnate pentru corupție, fraudă, spălare de bani, evaziune fiscală, evaziunea contribuției la securitatea socială a angajaților, criminalitatea organizată, angajarea minorilor, comportament neprofesional și denaturarea concurenței.
|
Descrierea practicii
PPR a stabilit criterii de includere pe lista neagră și de excludere a operatorilor economici din cadrul procedurilor de achiziții publice. Niciunui operator economic sau subcontractant nu i se va atribui un contract de achiziții publice dacă este face obiectul oricărui criteriu de includere pe lista neagră sau de excludere. În cazul în care un subcontractant este inclus pe lista neagră sau este exclus, directorul Departamentului pentru contracte sau autoritatea responsabilă cu procesul de achiziții publice va solicita în scris ca operatorul economic să înlocuiască subcontractantul într-un interval de timp, în caz contrar operatorul economic va fi exclus automat din procedura de atribuire. Includerea pe lista neagră și excluderea operatorilor economici sunt două proceduri separate. Implementarea procedurii a urmat dispozițiile Directivei 2014/24/UE și s-a bazat pe întâlniri cu părțile interesate inclusiv cu ministere, Comisia de revizuire a contractelor de achiziții publice (PCRB) și procuratura generală. Excluderea operatorilor economici Autoritatea responsabilă cu procesul de achiziții publice trebuie să excludă un operator economic dintr-o procedură de achiziții publice atunci când acesta sau un membru al organismului administrativ, de conducere sau de supraveghere al operatorului economic a fost condamnat printr-o hotărâre definitivă referitoare la:
În ceea ce privește ultimul punct, o astfel de excludere nu se va mai aplica dacă operatorii economici plătesc sau încheie un acord obligatoriu pentru plata tuturor contribuțiilor lor restante și viitoare. Perioada de excludere este de cinci ani începând cu data la care hotărârea a devenit definitivă. Un contract nu va fi atribuit unui operator economic care, în timpul procedurii de achiziții publice:
Autoritățile responsabile cu procesul de achiziții publice exclud operatorii economici în orice moment al procedurii, în cazul în care se descoperă că operatorii economici au săvârșit, fie înainte, fie în timpul procedurii, una dintre activitățile care stau la baza excluderii. Operatorii economici sunt, de asemenea, excluși dacă omit să-și dezvăluie implicarea în oricare dintre activitățile menționate mai sus. Operatorii economici pot fi înceta să facă obiectul excluderii dacă furnizează dovezi că au luat suficiente măsuri care să le demonstreze fiabilitatea, în pofida existenței unor motive de excludere. Dacă aceste dovezi sunt considerate suficiente de către autoritatea responsabilă cu procesul de achiziții publice, operatorii economici nu vor fi excluși. Acest lucru nu se aplică dacă excluderea a fost stabilită printr-o hotărâre definitivă. Orice operator economic care se simte afectat de o decizie poate depune o obiecție în fața Comisiei de revizuire a contractelor de achiziții publice. Includerea pe lista neagră a operatorilor economici Există două tipuri de includere pe lista neagră:
Directorul contractelor este împuternicit să includă pe lista neagră un operator economic în cazul în care respectivul operator economic:
Operatorul economic este informat cu privire la decizia de a fi inclus pe lista neagră printr-o scrisoare recomandată care detaliază criteriile corespunzătoare. În cazul în care se simte afectat de o astfel de decizie, acesta poate depune o obiecție în fața Tribunalului pentru sancțiuni comerciale. Operatorul economic trebuie să furnizeze dovezi care să ateste că a luat suficiente măsuri pentru a-și demonstra fiabilitatea, în pofida existenței unor motive de excludere. Dacă o astfel de dovadă este considerată suficientă, operatorul economic nu va fi inclus pe lista neagră. Acest lucru nu se aplică dacă excluderea a fost stabilită printr-o hotărâre definitivă. Includerea pe lista neagră va rămâne în vigoare timp de doi ani de la data deciziei. Odată incluși pe lista neagră, operatorii economici nu mai pot aduce argumente în favoarea scoaterii lor de pe lista neagră.
Directorul pentru ocuparea forței de muncă și relații industriale poate solicita Tribunalului pentru sancțiuni comerciale să includă pe lista neagră un operator economic dacă acesta:
Operatorul economic este informat despre cerere prin scrisoare recomandată și are la dispoziție douăzeci de zile pentru a transmite un răspuns. După evaluarea tuturor dovezilor și după examinarea tuturor cererilor prezentate de părți, Tribunalul pentru sancțiuni comerciale va decide dacă să accepte sau să respingă cererea adresată de directorul pentru ocuparea forței de muncă și relații industriale pentru includerea pe lista neagră a unui operator economic. Perioada de rămânere pe lista neagră este cuprinsă între șase luni și un an. Dacă operatorul economic repetă abaterile, perioada de rămânere pe lista neagră va fi cuprinsă între un an și trei ani. Toate contractele existente semnate de autoritatea guvernamentală centrală, de autoritățile contractante și de organismele reglementate de dreptul public cu persoane care au fost incluse pe lista neagră vor fi reziliate imediat, fără nicio despăgubire. Informații referitoare la includerea pe lista neagră și la excludere Hotărârile definitive pe baza criteriilor de excludere sunt făcute publice. Departamentul pentru contracte sau Departamentul pentru ocuparea forței de muncă și relații industriale pot fi informate cu privire la infracțiunile care ar constitui un criteriu de includere pe lista neagră. Acestea evaluează dovezile și ulterior pot sau nu să inițieze o investigare prin intermediul unității de conformitate și monitorizare. În cazul în care s-a luat decizia de a include pe lista neagră sau a exclude un operator economic, autoritățile contractante publice sunt informate printr-o circulară privind contractele, care este disponibilă și pe site-ul Departamentului pentru contracte. Includerea pe lista neagră sau excluderea expiră după durata definită în circulară. În plus față de aceste informații publice și partajate, autoritățile contractante pot contacta Departamentul pentru contracte pentru a evalua dacă un contractant economic a fost inclus pe lista neagră sau dacă a fost exclus. Orice persoană care încheie un contract cu un operator economic inclus pe lista neagră sau exclus va fi vinovată de o infracțiune și va fi pasibilă de o amendă de cel mult două mii de euro (2 000 EUR). Contractele de achiziții publice atribuite sub pragul local național actual de 139 000°EUR sunt publicate la fiecare șase luni în Jurnalul Oficial al guvernului și, în consecință, sunt evaluate de Departamentul pentru contracte. Contractele care depășesc acest prag sunt atribuite cu asistență și sub supravegherea Departamentului pentru contracte, care asigură, de asemenea, conformitatea cu PPR. Operatorul economic poate fi supus unor măsuri de autocorectare pe parcursul întregii proceduri și a termenului de excludere. Nu este disponibilă nicio posibilitate de autocorectare pentru operatorii economici incluși pe lista neagră pe criterii DIER. |
Caracteristici unice
|
Efecte și rezultate
|
Principalii factori ai succesului
|
Provocări întâmpinate și învățăminte desprinse
|
Potențialul de transferabilitate
|