Ugrás a fő tartalomra
Anti-Fraud Knowledge Centre

A strukturális alapok jelentési csatornája

Háttér és cél

Finnországban több hatóság fogad be és dolgoz fel különféle visszaélésekről szóló bejelentéseket. A visszaélést bejelentők védelmére vonatkozó jelenlegi jogszabályok azonban néhány szempontból hiányosak, például a csalással kapcsolatos állítások bejelentésekor a bejelentő személy kiléte nem feltétlenül védett. Jelenleg csak kevés hatóság, köztük a rendőrség és az adóhatóság kínál névtelen bejelentési csatornákat.

Kifejezetten az európai strukturális és beruházási alapokat (ESBA) érintő jelentéstételi csatorna nem létezett. Az irányító hatóság (IH) látta, hogy van igény az ESB-alapokat érintő csalások bejelentési csatornájának bevezetésére, ami névtelen bejelentési lehetőségével ösztönzi az embereket, hogy a következményektől való félelem nélkül tudjanak felszólalni.

A célkitűzés megvalósítása érdekében a nagyközönség számára létrehozott jelentéstételi csatorna akkor használható, ha valaki tudomást szerez az ESBA által finanszírozott projekteket érintő csalásokról. Célja, hogy ösztönözze az uniós finanszírozáshoz kapcsolódó csalások bejelentését és felderítését.

 

Gyakorlat leírása

Az IH a bejelentési csatornát a strukturális alapokról szóló weboldalára tette fel, és 2019 májusában kezdte meg működését. A strukturális alapok miatt a webhelyre látogató felhasználók a különböző bejelentési csatornákat felsoroló résznél találnak tájékoztatást a „csalás elleni erőfeszítésekről”, beleértve a finn rendőrség és az adóhatóság, az OLAF, az Igazságügyi Minisztérium és az uniós pénzeszközökben elkövetett csalások jelentésének külön bejelentési csatornája által szolgáltatott információkat is.

Az IH úgy döntött, hogy nem szerepelteti a főoldalon a bejelentési csatornát, hogy megakadályozza a jelentést olyan személyektől, akik csak véletlenül botlanak bele ebbe az opcióba. Ehelyett az IH azt szeretné ösztönözni, hogy olyanoktól érkezzenek bejelentések, akik célzottan ezt keresik.

A bejelentési csatorna finn és svéd nyelven is elérhető (a weboldal angol nyelvű változatán keresztül nem érhető el). Egy egyszerű űrlapból áll, ahol a bejelentő megadhatja a bejelentés címét vagy tárgyát, majd szöveges formában leírhatja az állítását.

A weboldal tájékoztatja a bejelentőt arról is, hogy a jelentéstétel anonim, valamit tanácsolja továbbá, hogy ne adjon meg személyes adatokat a leírt szövegben. A bejelentés témája a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó finn strukturális alapok programmal kapcsolatos visszaélések vagy helytelen magatartások gyanúja lehet. Egészen pontosan vonatkozhat a kedvezményezettekre, a program által finanszírozott projekttevékenységekre vagy a program végrehajtásáért felelős hatóságokra. Szólhat még a meg nem felelés eseteiről, kenőpénzekről, a jogszabályokkal vagy a finanszírozási feltételekkel ellentétes tevékenységekről vagy a támogatással kapcsolatos pénzügyi bűncselekményekről stb. A bejelentés címe azonban szabadon választható, nem korlátozódik egy előre meghatározott listára.

A jelentést tevő személy arról is tájékoztatást kap, hogy az IH saját hatáskörben dolgozza fel az információt. Az ESB-alapokat nem érintő állítások esetén felkérik, hogy forduljon közvetlenül a rendőrséghez vagy az adóhatósághoz.

Dokumentumok csatolása nem lehetséges, az űrlappal nem gyűjtenek személyes adatokat (kivéve, ha a szövegmezőben személyes adat kerül megadásra). A bejelentő IP-címét a weboldal látogatottságának nyomon követése kapcsán gyűjtik. Ez azonban csak a szolgáltatóról nyújt információt. A jelentéstevő kilétére csak rendőrség számára, bűnügyi nyomozás esetén derül fény, az IH alkalmazottai nem szereznek tudomást róla.

 

A bejelentési csatorna az IH egy postafiókjával van összekötve, amelyet az IH munkatársai rendszeresen ellenőriznek. Amikor beérkezik egy állítás, az IH munkatársainak kijelölt csoportja értékeli ki és dönti el, hogy szükséges-e vizsgálat vagy más típusú korrekciós intézkedés. Csalás gyanúja esetén a bejelentést átadják a rendőrségnek. Az IH vizsgálja azt is, hogy a bejelentéssel nem csak ártani akarnak-e valakinek, azaz hogy nem rosszhiszemű-e az állítás. Ebben az esetben a bejelentést nem vizsgálják tovább.

 

Az IH munkatársai a feladatuk ellátása céljából külön, a csalás megelőzéséről szóló képzésben részesültek. A bejelentések kezeléséért felelős csoport tagjai között az érintett területeken jogi szakértelemmel rendelkező személyek is vannak.

A csatorna kifejlesztése az IH számára nem jelentett jelentős kiadást, a honlaptervezés költségvetésének része. A karbantartás sem okoz többletköltséget, mivel része az IH rendszeres ellenőrzési és auditálási tevékenységének. Az IH jelenleg nem tesz közzé jelentést a beérkezett állítások számáról vagy a vizsgálatok eredményeiről.

A bejelentési csatorna rendszeresen része a közreműködő szervezeteknek szervezett képzéseknek. 2019-ben az IH egyhetes figyelemfelkeltő kampányt szervezett, ennek során a csalásokról és azok megelőzéséről szóló videókat és bejegyzéseket osztottak meg a közösségi médiában. A bejelentési csatornát is hirdették ebben a kampányban.

 

Egyedi tulajdonságok

A csatorna névtelen bejelentési lehetőséget biztosít kifejezetten a finn ESB-alapokkal kapcsolatos ügyek esetében, ezeket az IH közvetlenül kezeli.

Értékelés és eredmények

A csatorna 2019 májusi indulása óta összesen 4 jelentés érkezett munkaerőköltségekkel és összeférhetetlenséggel kapcsolatban.

3 kapcsolódott konkrét projektekhez, amelyeket ezt követően átvizsgáltak. Az egyik ügyet lezárták, ennek köszönhetően fény derült elsikkasztott forrásokra, ezek visszafizettették. A másik két ügy jelenleg folyamatban van.

 

Legfontosabb sikertényezők

  • Közvetlenül elérhető a finn ESBA webhelyén
  • Az ESBA-alapok meglévő webhelyének gyorsan és könnyen bevezethető kiegészítése
  • Könnyű és gyors bejelentési folyamat egy egyszerű szöveges mező használatával
  • A bejelentő névtelensége

Felmerült kihívások és tanulságok

A finn példa azt mutatja, hogy a csalások bejelentési lehetőségének biztosítása nem feltétlenül igényel jelentős beruházást. Miközben nem jelentett az IH számára többletköltséget, lehetővé tette olyan csalások kivizsgálását, amelyekre egyébként nem derült volna fény.

Átadhatóság lehetősége

Egy egyszerű bejelentési csatorna hozzáadása az IH webhelyéhez más országokban is könnyen megismételhető.

A jogi háttér függvényében azonban előfordulhat, hogy a névtelen jelentéstétel nem lehetséges, és egyedi intézkedéseket kell hozni a személy identitásának védelme és a bosszú megakadályozása érdekében.

2021. JÚNIUS 24.
Finland_Reporting_fraud_structural_funds
English
(88.4 KB - PDF)
Letöltés