Glavni sadržaj
Anti-Fraud Knowledge Centre

Pronevjera sredstava EU-a za upravljanje vodama i tlom

Znakovi upozorenja

Pokazatelji i znakovi prijevare kojima je pobuđena sumnja na zloupotrebu sredstava EU-a:

  • projekti su bili namijenjeni obavljanju dodatnih radova povezanih s ublažavanjem rizika od odrona tla, ali su podneseni u unaprijed pripremljenim formatima ili predlošcima za opise koji su slično izgledali
  • projekti nisu provedeni na područjima visokog rizika od odrona tla, već su provedeni na područjima na kojima je interna agencija obavljala već planirane uobičajene aktivnosti.

Opis obrasca prijevare

Proračun koji je regionalno upravljačko tijelo predvidjelo za provedbu takvih aktivnosti 2015. iznosio je više od 100 milijuna EUR, koji su dodijeljeni internoj specijaliziranoj agenciji za okoliš koja je dio regionalnog tijela.

Regionalno tijelo odobrilo je mjere i sa specijaliziranom agencijom postiglo dogovor o iznosu proračuna. Istražitelji su, na temelju obmanjujućih opisa projekata, utvrdili da je prijevarno djelovanje započelo već pri podnošenju zahtjeva za financiranje.

Iako su sredstva EFRR-a namijenjena za mjere za odgovor na iznimne okolnosti i hitne slučajeve, odnosno za izvanredne mjere, agencija ih je upotrebljavala za svoje svakodnevne, rutinske radne aktivnosti, iako je izjavila da će sredstva upotrebljavati za iznimne aktivnosti. Sredstva EFRR-a upotrijebljena su za troškove plaća osoblja i plaćanje prekovremenog rada, a zaposlenici agencije angažirani su na radovima obnove kuće u vlasništvu upravitelja agencije.

Iako je postupak i dalje u tijeku, upravitelji agencije optuženi su za pronevjeru približno 80 milijuna EUR od prethodno navedenih sredstava EFRR-a.

Kako je prijevara otkrivena

Nepravilnost je otkrivena zahvaljujući informacijama koje je nepoznati izvor dostavio lokalnom javnom tužitelju. Anonimni zviždač prijavio je da se odvija nezakonita upotreba sredstava EU-a te je javni tužitelj pokrenuo istragu.

Budući da nije raspolagao dostatnim pojedinostima, prvotno je pokrenuo kazneni postupak protiv nepoznatih počinitelja. U istragu se uključila financijska istraživačka policija koja je otkrila pronevjeru financijskih sredstava.

Otkriven je slučaj prijevare koji je 2016. rezultirao osuđujućim presudama za dvoje upravitelja agencije koji su optuženi za pronevjeru približno 80 milijuna EUR od prethodno navedenih sredstava EFRR-a. Kazneni postupak i dalje je u tijeku. Poduzete mjere uključivale su kućni pritvor za neke od upravitelja i zaposlenika agencije nad kojima se provodila istraga.

Zabilježene poteškoće

Financijska policija nije nailazila na poteškoće tijekom istrage zahvaljujući posebnim ovlastima koje su joj osigurane zakonom i pristupu mnogim istražnim metodama i alatima, među ostalim presretanju telefonskih poziva, razgovorima s doušnicima i ispitivanju osumnjičenika. Stoga u istrazi nije došlo do kašnjenja.

Uočene slabosti

Ovaj slučaj ukazuje na očite propuste i nedostatke u sustavima upravljačkog tijela za upravljanje i kontrolu već u fazi odabira projekta. Pokazuje i manjak primjerenog nadzora interne agencije te nepravovremenost i nedostatnost provjera na terenu. Upravljačko tijelo uklonilo je agenciju s popisa mogućih korisnika sredstava EFRR-a.

26. OŽUJKA 2021.
Misapproriation of EU Funds HR