Χώρα: Ρουμανία
Κατηγορία της πρακτικής: Συστήματα και εργαλεία
Στοιχεία επικοινωνίας: Εθνική Υπηρεσία Ακεραιότητας της Ρουμανίας
aniintegritate [dot] eu (ani[at]integritate[dot]eu)
Κίνδυνοι απάτης που καταπολεμώνται:
- Σύγκρουση συμφερόντων
- Αποφυγή ή χειραγώγηση των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων
Πλαίσιο και στόχος/-οι
Όταν η Ρουμανία προσχώρησε στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 2007, έπρεπε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο, παράλληλα με τη Βουλγαρία, στους τομείς της δικαστικής μεταρρύθμισης και της διαφθοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τον μηχανισμό συνεργασίας και ελέγχου (ΜΣΕ) ως μεταβατικό μέτρο για την παροχή βοήθειας στις δύο χώρες. Η Εθνική Υπηρεσία Ακεραιότητας της Ρουμανίας (ANI) και το σύστημα PREVENT δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της ειδικής διαδικασίας παρακολούθησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεροληψίας στις αποφάσεις για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ο κύριος στόχος του συστήματος PREVENT, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της ANI και λειτουργεί από το 2017, είναι να εμποδίζει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων στις δημόσιες συμβάσεις. Το σύστημα PREVENT ενεργεί ως μηχανισμός εκ των προτέρων επαλήθευσης, με τη διερεύνηση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος δημόσιων συμβάσεων (SEAP) και με την εξάλειψή τους χωρίς να θίγονται τυχόν εν εξελίξει διαδικασίες. Ενεργώντας πριν από την υπογραφή της σύμβασης, το σύστημα PREVENT μπορεί να επισημαίνει πιθανές συγκρούσεις χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις συμβάσεις και, ως εκ τούτου, τα δημόσια οικονομικά. Δίνεται έμφαση σε μια προληπτική, εκ των προτέρων προσέγγιση σε αντίθεση με τις κυρώσεις και τις αυτεπάγγελτες έρευνες.
Περιγραφή της πρακτικής
Πηγή:https://www.academiadepolitie.ro/root/proiecte_eu/2018/sesiunea2/PREVENT-ANAMARIA_ANGHELESCU-ANI.pdf |
Μοναδικά χαρακτηριστικά
Το σύστημα PREVENT χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό βάσεων δεδομένων για τον διασταυρούμενο έλεγχο των πληροφοριών που παρέχονται στα έντυπα ακεραιότητας. Το σύστημα PREVENT συγκρίνει τα έντυπα ακεραιότητας με τα διαθέσιμα στοιχεία από τρεις πηγές βάσεων δεδομένων (που αναφέρονται ανωτέρω) και εκδίδει κόκκινη σημαία σε περίπτωση που καταγράφεται κάτι ύποπτο.
Οι ΑΑ που ασχολούνται με συμβάσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα ελάχιστα κατώτατα όρια για τις δημόσιες συμβάσεις έχουν την εντολή να συμπληρώνουν έντυπο ακεραιότητας βάσει νόμου, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα PREVENT διαθέτει ουσιαστικές πληροφορίες για τη διασταύρωση των συνόλων στοιχείων. Από τις 15 Ιουνίου 2020 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 7 775 197 δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω της διαδικτυακής πύλης PREVENT, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση σε ένα διεξοδικό και αποτελεσματικό σύστημα διασταύρωσης.
Εκβάσεις και αποτελέσματα
Σύμφωνα με την έκθεση ΜΣΕ του 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σύστημα PREVENT παραμένει πλήρως λειτουργικό και η ANI αναφέρει θετικά αποτελέσματα. Γενικότερα, η ANI έχει διατηρήσει σταθερό ιστορικό όσον αφορά τις έρευνες για ασυμβατότητες και διοικητικές συγκρούσεις συμφερόντων. Από τη δημιουργία του συστήματος PREVENT, πριν από τρία χρόνια, έχουν ελεγχθεί μέσω του συστήματος περισσότερες από 50 000 διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και 260 000 συμβάσεις. Εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για 123 πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και στο 96 % των περιπτώσεων η ΑΑ έλαβε μέτρα για την εξάλειψη της πιθανής σύγκρουσης σε συμβάσεις αξίας περίπου 300 εκατ. EUR. Το υπόλοιπο 4 % των περιπτώσεων αποτέλεσε αντικείμενο αυτεπάγγελτης έρευνας. Ο αριθμός των περιπτώσεων μη γνωστοποιημένων συγκρούσεων συμφερόντων μειώθηκε κατά 52 % λόγω της αποτελεσματικότητας του συστήματος PREVENT κατά τη διάρκεια περιόδου δυόμισι ετών. Το 2016 διενεργήθηκαν 466 αυτεπάγγελτες έρευνες σχετικά με συγκρούσεις συμφερόντων. Έως το 2019 ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε 215, γεγονός ενδεικτικό του έργου των ερευνητών της ΑΝΙ και του συστήματος PREVENT. |
Βασικοί παράγοντες επιτυχίας
- Το σύστημα PREVENT σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι μια απλή, φιλική προς τον χρήστη, προσβάσιμη πλατφόρμα βασιζόμενη σε σαφή ορισμό της σύγκρουσης συμφερόντων. Αυτό διευκολύνει την ΑΑ όσον αφορά τη συμπλήρωση των εντύπων ακεραιότητας, πράγμα που συνεπάγεται καλύτερα αποτελέσματα σε ολόκληρο το σύστημα.
- Η νομοθεσία που υποστηρίζει το σύστημα PREVENT αποτελεί επίσης βασική πτυχή της επιτυχίας του. Οι νόμοι αυτοί υποχρεώνουν τους δημόσιους αναδόχους να συμπληρώνουν το έντυπο ακεραιότητας για τις διαδικασίες σχετικά με το SEAP.
- Οι ΑΑ υποχρεούνται επίσης να τηρούν κώδικα δεοντολογίας με εσωτερικό κατάλογο ελέγχου. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς δημιουργεί εσωτερική ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Ο κώδικας δεοντολογίας συμβάλλει στην αποσαφήνιση της ασάφειας γύρω από γκρίζες ζώνες, όπως π.χ. δώρα, όπου υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ γενναιοδωρίας και κακόβουλης πρόθεσης..
Προκλήσεις που προέκυψαν και διδάγματα που αντλήθηκαν
- Ένα περιοριστικό χαρακτηριστικό είναι ότι το σύστημα δημιουργήθηκε για την πρόληψη των οικογενειακών συγκρούσεων συμφερόντων. Ως εκ τούτου, το σύστημα δεν εντοπίζει άλλες πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν φίλους και πρώην συναδέλφους. Επίσης, το σύστημα PREVENT δεν επαληθεύει δημόσιες συμβάσεις κάτω από ορισμένα κατώτατα όρια.
- Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, στην πράξη το σύστημα PREVENT χρησιμοποιείται επίσης ως ορθή πρακτική για συμβάσεις κάτω από το κατώτατο όριο. Το χαμηλότερο ποσό που έπρεπε να ελεγχθεί από το σύστημα PREVENT ήταν 10 EUR.
Δυνατότητες μεταφοράς
Κάθε χώρα που επιθυμεί να ακολουθήσει το σύστημα PREVENT πρέπει να δημιουργήσει, ως πρώτο βήμα, ένα λειτουργικό σύστημα γνωστοποίησης περιουσιακών στοιχείων και συμφερόντων. Μόλις ένα σύστημα όπως το PREVENT δημιουργηθεί, θα χρειαστεί ανθρώπινους πόρους και διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων για να τεθεί σε εφαρμογή (η ANI στελεχώνεται με 50 ερευνητές οι οποίοι ερευνούν οποιεσδήποτε προειδοποιήσεις ακεραιότητας).