Direct la conținutul principal
Anti-Fraud Knowledge Centre

Sistemul de alertă timpurie SALER

Context și obiectiv(e)

Practicile incorecte și abaterile sunt adesea detectate doar după ce au loc, ca urmare a unor plângeri, inspecții sau audituri.

SALER este un sistem informatic care analizează datele generate de administrația Generalitat de Valencia pentru a declanșa alerte timpurii. Acest lucru contribuie la detectarea în mod preventiv a oricăror posibile nereguli, practici incorecte sau riscuri de fraudă și corupție, ceea ce permite evitarea cazurilor de corupție.

SALER a fost introdus de Inspecția Generală a Serviciilor, organismul de control intern din administrația guvernului autonom. Funcțiile sale sunt definite prin lege (Legea nr. 22/2018 din 6 noiembrie a Guvernului Comunității Autonome Valencia, Inspecția Generală a Serviciilor și sistemul de alertă pentru prevenirea practicilor necorespunzătoare din sectorul public și al administrației publice din Valencia).

Descrierea practicii

SALER este un sistem informatic care utilizează instrumente de analiză a datelor pentru fișierele digitalizate de date administrative. Scopul său este de a preveni neregulile și practicile incorecte prin transmiterea de alerte cu privire la riscurile de fraudă care pot fi investigate ulterior.

Surse de informații

Sistemul SALER utilizează date din diferite surse.

Administrația stochează informațiile în diferite baze de date și fișiere publice, care sunt incluse în sistemul SALER. Printre acestea se numără:

  • informații privind plățile directe (de exemplu, tipurile de produse sau servicii achiziționate și furnizorii acestora);
  • evidențe ale contractelor (date referitoare la toate etapele procedurii de ofertare, adjudecare și executare a contractului) și
  • informații privind subvențiile (date referitoare la organismul care acordă subvenția, scopul subvenției, conflicte de interese, beneficiari, justificări, facturi emise etc.).

Toate informațiile pe suport de hârtie care sunt furnizate de ofertanți (persoane fizice sau juridice care participă la licitații publice) care interacționează cu administrația publică sau lucrează pentru aceasta sunt, de asemenea, digitalizate și adăugate în SALER.

În plus, sistemul SALER preia informații din baze de date publice și private ale notarilor referitoare la acte de proprietate sau ipoteci, informații publicate în jurnale oficiale sau privind conflictele de interese declarate. Orice altă bază de date internă sau externă pe care administrația o consideră utilă pentru efectuarea analizei datelor, cum ar fi datele privind personalul, statele de plată etc. poate fi, de asemenea, adăugată.

În plus, legea stabilește mecanisme de colaborare cu diferite organizații sau entități, de exemplu cu Agenția pentru prevenirea și combaterea fraudei și Parchetul.

Definirea indicatorilor și a interogărilor

Pentru a analiza datele, Inspecția Generală a Serviciilor a definit indicatori și interogări (notă: o interogare este o combinație de indicatori care analizează datele utilizând unul sau mai mulți algoritmi).

Indicatorii și interogările evaluează aplicarea normelor și a procedurilor. Acestea s-au bazat pe modele din cazuri reale de nereguli detectate anterior.

În plus, orice departament care ar putea prezenta riscuri de nereguli asociate procedurilor sale poate elabora hărți de risc și efectua autoevaluări ale riscurilor. Indicatorii corespunzători sunt adăugați în sistem, dacă există date relevante.

Unii dintre indicatorii mai simpli sunt cei legați de atribuirea contractelor și de acordarea subvențiilor, de exemplu analizarea datelor referitoare la codurile de TVA, referințe contractuale, cantități, data plății etc. În unele cazuri, este suficientă o simplă analiză a datelor pentru verificarea încrucișată a datelor. Alți indicatori sunt mai complecși și combină procese aparent independente care au loc în același timp și care, împreună, ar putea reprezenta un risc de fraudă.

Definirea indicatorilor și a interogărilor a fost completată de o echipă de aproximativ 12 inspectori și cinci angajați din departamentul IT intern. Inspecția Generală a Serviciilor a angajat doi furnizori de servicii IT pentru generarea algoritmilor.

Printre exemplele de interogări în vederea identificării situațiilor de risc se numără:

  1. Divizarea unui contract cu același furnizor: Același furnizor apare în cadrul mai multor contracte pentru același proiect, ceea ce prezintă riscul ca ofertantul să evite un contract mai mare cu proceduri mai stricte.
  2. Repartizarea între furnizori diferiți: Mai mulți furnizori pentru un singur contract reprezintă riscul ca ofertanții să evite un singur contract major cu un singur furnizor sau cooperarea ilegală dintre contractanți.
  3. Atribuire recurentă: Acțiunile comerciale repetate în cadrul unui regim de oligopol reprezintă riscul de absență a concurenței.
  4. Oferte bazate pe coluziune: Coincidențele reprezentate de aceiași doi sau mai mulți ofertanți în cadrul unor proceduri diferite reprezintă riscul unei coluziuni între ofertanți.
  5. conflictul de interese; Nerespectarea normelor de incompatibilitate stabilite prin lege reprezintă riscul unor conflicte de interese.
  6. Procedura neconcurențială: Lipsa unei justificări privind utilizarea unei proceduri neconcurențiale reprezintă riscul de corupție.
  7. Dovada necorespunzătoare a încheierii unui contract: prelungirile și modificările nejustificate reprezintă un risc de fraudă.

Deși sistemul se concentrează inițial pe domeniile achizițiilor publice și pe subvenții, există și alte domenii care pot fi analizate pentru prevenirea abaterilor și care vor fi incluse în sistem, cum ar fi:

  • administrarea resurselor publice;
  • informații privind încălcările reglementărilor, inspecții și sancțiuni;
  • autorizații;
  • servicii publice;
  • gestionarea resurselor umane; și
  • relațiile cu entități sau persoane fizice externe.

Alerte și investigații

Atunci când sistemul detectează un risc este declanșată o alertă. Fiecare alertă este investigată de către Inspecția Generală a Serviciilor. Investigația conduce fie la o monitorizare/inspecție suplimentară a cazului, fie la clasarea cazului, în funcție de rezultatul investigației:

  1. o eroare sau o neglijență – care va fi corectată de investigator în coordonare cu furnizorul și/sau instituția implicată; cazul va fi închis;
  2. o practică eronată – care nu reprezintă o abatere intenționată sau o fraudă, ci o neregulă care poate fi explicată și corectată în coordonare cu furnizorul și/sau instituția implicată; ar putea fi aplicată monitorizarea continuă; sau
  3. un caz potențial de abatere sau fraudă – care va fi transmis poliției și procurorului.

Sistemul și alertele nu sunt deschise publicului, pentru a se preveni interpretările greșite și prejudiciile aduse reputației în primele două cazuri descrise mai sus. Inspecția Generală a Serviciilor publică rapoarte periodice cu privire la activitatea sa și cazurile detectate.

Pe lângă alerte, sistemul permite, de asemenea, căutări proactive de date și de relații și verificarea încrucișată a datelor.

Îmbunătățirea continuă

Ca parte a îmbunătățirii continue a sistemului, sunt identificate și soluționate deficiențele, noile situații se traduc în noi interogări, iar indicatorii existenți sunt modificați sau se adaugă indicatori noi.

Pentru a consolida eficacitatea sistemului, a fost creată o comisie interdepartamentală cu reprezentanții tuturor departamentelor administrative. Comisia discută posibilele modificări ale sistemului și cazurile reale pentru a preveni alte nereguli și practici incorecte.

Caracteristici unice

  • proces electronic de achiziții publice în Valencia, care face posibil sistemul;
  • abordare preventivă a unui sistem de alertă timpurie;
  • utilizare a numeroase surse de date;
  • interogări definite în funcție de riscurile identificate sau de modelele de fraudă detectate anterior;
  • alerte automate.

Efecte și rezultate

În acest stadiu, administrația a conceput sistemul SALER pentru a încorpora o serie de baze de date.

SALER este disponibil într-o versiune inițială care oferă primele rezultate: rapoarte privind contractarea și subvențiile. SALER oferă, de asemenea, funcționalități de bază care permit stocarea informațiilor privind alertele, controlarea accesului utilizatorilor la nivelul diferitor departamente, precum și transformarea și extragerea datelor din diferite sisteme informatice.

Vor fi adăugate și alte surse de informații.

Odată cu trecerea tuturor proceselor de achiziții publice și instituțiilor implicate din Valencia la gestionarea electronică a datelor, sistemul SALER poate deveni pe deplin funcțional.

În viitor, acest sistem ar putea avea un impact major asupra transparenței și reducerii cheltuielilor publice și ar putea permite investigarea relațiilor dintre persoane fizice și/sau juridice.

Principalii factori ai succesului

Pentru a asigura viabilitatea sistemului SALER, administrația a definit șapte cerințe principale:

  • procese administrative complet digitalizate (digitalizarea administrării);
  • formarea personalului;
  • implicarea conducerii și a personalului;
  • interoperabilitatea platformelor interne și externe;
  • utilizarea tehnologiilor inovatoare;
  • încorporarea întreprinderilor publice (deținute de Generalitat);
  • generalizarea utilizării hărților de risc (planuri de autoevaluare).

Provocări întâmpinate și lecții învățate

  • rezistență inițială din partea entităților și a sectorului privat care se temeau că SALER va fi un sistem de control;
  • disponibilitatea tuturor datelor/informațiilor în format digital pentru funcționarea sistemului;
  • lipsa disponibilității de a contribui pentru a furniza toate datele necesare, chiar și în cadrul aceleiași administrații;
  • coordonarea tuturor actorilor, deoarece nu toate informațiile sunt disponibile publicului și nu toate pot fi publicate;
  • respectarea legislației naționale și internaționale privind RGPD și securitatea datelor;
  • necesitatea unei legislații viitoare care să ofere acoperire juridică personalului de inspecție atunci când acesta solicită date.

Potențialul de transferabilitate

Utilizarea unui sistem similar în cadrul unei administrații diferite va necesita o analiză aprofundată a structurilor de date existente. Va fi necesar să se definească scenarii specifice, și anume interogări, aplicabile administrației respective. Deși ideea din spatele diferitelor interogări poate fi reutilizată de alții, logica analizelor efectuate depinde de structurile de date specifice pe care se bazează.

În Spania se încearcă utilizarea unor baze de date comune la nivel național, cum ar fi bazele de date ale Platformei pentru achiziții publice și Baza de date națională privind subvențiile. Acest lucru va facilita reproducerea sistemului în Spania și chiar reutilizarea algoritmilor definiți.

31 MARTIE 2021
SALER Rapid Alert System RO
English
(312.34 KB - PDF)
Descărcați