Țara: Republica Slovacă (cu OCDE)
Categoria practicii: Orientări și modele de șabloane
Contact: Cooperare OECD cu Biroul vicepremierului pentru investiții și informatizare din Republica Slovacă
Email: Gavin.UGALE@oecd.org ; Lisa.KILDUFF@oecd.org
Riscul (riscurile) de fraudă contracarat(e):
- Corupția
- Darea sau luarea de mită
- Anulareas sau manipularea procedurilor de achiziții publice
- Coluziunea
- Manipularea costurilor proiectelor

Context și obiectiv(e)
Fondurile structurale și de investiții europene (ESI) au beneficiat de 450 de miliarde EUR pentru perioada de programare 2014-2020, din care peste 15 miliarde EUR au fost alocate Republicii Slovace. Multe țări se confruntă cu provocări în ceea ce privește gestionarea riscurilor de fraudă și corupție legate de fondurile ESI. În perioada de programare 2007-2013, Republica Slovacă a raportat nereguli legate de: (a) lipsa de transparență în selectarea proiectelor; (b) încălcarea procedurilor de achiziții publice; (c) declarații de cheltuieli neconforme cu lucrările efectuate; și (d) eșecul asigurării unei concurențe loiale. În special, Republica Slovacă a înregistrat deficiențe în ceea ce privește verificarea insuficientă de către autoritățile de management (AM). Deși Comisia Europeană (CE) a emis orientări (de exemplu, referitoare la evaluările riscurilor de fraudă), documentele sunt generale și nu sunt specifice fiecărei țări. Prin urmare, organismul central de coordonare (CCB), care gestionează și coordonează punerea în aplicare a programelor operaționale în rândul autorităților slovace, a abordat OCDE cu o cerere de asistență pentru modernizarea propriei strategii de gestionare a riscurilor pentru fondurile ESI. Proiectul a culminat cu un raport care descrie o strategie specifică de gestionare a riscurilor de fraudă și corupție legate de fondurile ESI din Republica Slovacă. Acesta a servit ca bază pentru Republica Slovacă pentru actualizarea și punerea în aplicare a Strategiei sale naționale antifraudă. În plus, a fost publicat un ghid general pentru a crește și mai mult gradul de conștientizare cu privire la mecanismele de fraudă care afectează fondurile ESI, cu acțiuni concrete de întreprins. Ghidul nu este specific Republicii Slovace.
|
Descrierea practicii
Strategie specifică țării În cursul unei perioade de 18 luni, OECD a colaborat cu organismul central de coordonare (CCB) din cadrul Biroului guvernamental al Republicii Slovace. Colaborarea a inclus misiuni de informare și interviuri cu patru AM-uri reprezentative. În același timp, o serie de alte autorități slovace au fost implicate în cooperare, inclusiv: Oficiul de achiziții publice, parchetul general, Oficiul antimonopol, Unitatea de achiziții publice a biroului viceprim-ministrului, Unitatea anticorupție a biroului guvernamental , Ministerul Finanțelor (autoritate de certificare, autoritate de audit) și punctul central de contact pentru OLAF. OCDE a evaluat legislația, politicile, practicile și instrumentele relevante pentru gestionarea riscurilor și a organizat cinci ateliere cu participanții la proiect. Experți și practicanți din șase state membre ale UE au făcut schimburi de experiență sub formă de studii de caz practice. În plus, OCDE a realizat un sondaj implicând 80°de practicieni din cadrul autorităților programelor din alte state membre pentru a obține informații despre cele mai răspândite riscuri și mecanisme de fraudă și corupție cu care se confruntă alte țări. În cele din urmă, echipa OECD a cercetat mecanismele fraudă și corupție care implică fonduri ESI. Acest lucru a permis echipei OCDE o înțelegere mai profundă a modului în care au fost gestionate fondurile ESI prin intermediul celor nouă programe naționale și regionale din Republica Slovacă, precum și a cadrului de evaluare a riscului de fraudă și corupție instituit. Informațiile obținute au fost publicate în raportul intitulat „Combaterea riscurilor de fraudă și corupție în Republica Slovacă: o strategie cu acțiuni-cheie pentru fondurile structurale și de investiții europene”. Acest raport reprezintă o resursă unică, adaptată la contextul specific al Republicii Slovace. Strategia prezentată în raport a identificat două domenii principale de îmbunătățire pentru țară:
Pentru fiecare domeniu, au fost identificate diverse probleme și au fost definite priorități cu elementele-cheie de acțiune respective, cum ar fi:
Raportul oferă, de asemenea, un șablon pentru un tablou de bord al gestionării riscului de fraudă pentru AM și o listă de acțiuni concrete și un calendar propus pentru punerea în aplicare pentru guvernul Republicii Slovace. Autoritățile din cadrul programului din alte state membre ale UE pot utiliza această resursă practică.
Ghid general
Echipa OECD a efectuat cercetări privind riscurile specifice aferente fiecărei etape a ciclului proiectului. În plus, aceasta a identificat acțiuni de prevenire și detectare care trebuie întreprinse pentru fiecare etapă și a identificat studii de caz exemplare. Aceste informații au fost sintetizate în ghidul privind „Frauda și corupția legate de fondurile structurale și de investiții europene: un punct de vedere asupra mecanismelor comune și acțiunilor de prevenire”. Ghidul acoperă gestionarea fondurilor ESI în general și poate fi aplicat oricărui stat membru al UE. Deși acesta nu prezintă o listă definitivă de riscuri și acțiuni, el oferă o imagine instantanee a provocărilor comune cu care se confruntă statele membre ale UE în ceea ce privește frauda și corupția legate de fondurile ESI, propunând totodată modalități de abordare a acestora. Ghidul se concentrează pe o perspectivă de risc individuală. Riscurile identificate în fiecare etapă a proiectului includ, de exemplu:
Acțiunile concrete de întreprins în fiecare etapă includ, printre altele:
Mai mult, pe baza interviurilor, a cercetării și a răspunsurilor la sondaje, ghidul include o colecție de nouă studii de caz privind mecanismele reale de fraudă/corupție în diferite etape ale proiectului. Fiecare studiu de caz include o descriere a cazului și a autorilor infracțiunilor implicați, a tacticii acestora și a acțiunilor întreprinse. De asemenea, acesta prezintă acțiunile de prevenire și detectare care pot fi întreprinse de autoritățile din domeniul achizițiilor publice, de autoritățile management și de cele de certificare, precum și de comisiile de evaluare și de beneficiari. În general, OCDE a identificat domenii-cheie în care țările ar putea îmbunătăți gestionarea riscurilor legate de fondurile ESI:
Comunicarea rezultatelor Strategia a fost publicată în octombrie 2019 în seria „OECD Governance Reviews” și este disponibilă pentru descărcare în i-Library a OCDE (este necesară autentificarea) sau poate fi citită online. Ghidul poate fi descărcat direct de pe site-ul OCDE. Publicația a fost comunicată prin intermediul rețelei OECD experților și practicienilor din domeniul gestionării fondurilor ESI și a fost promovată pe platformele de comunicare socială. Raportul și ghidul au fost lansate oficial în aceeași lună cu un eveniment organizat de OECD, publicațiile fiind lansate de vicepremierul de atunci al Republicii Slovace, dl Richard Raši și de secretarul general adjunct al OECD, dl Jeffrey Schlagenhauf. Mass-media slovacă a acoperit evenimentul de lansare a raportului. În cadrul Săptămânii Integrității 2019, OECD a organizat și un seminar cu experți din statele membre și instituții de la nivelul UE pentru a obține perspectivele acestora asupra diferitelor domenii tematice în raport cu strategia.
|
Caracteristici unice
|
Efecte și rezultate
|
Principalii factori ai succesului
|
Provocări întâmpinate și învățăminte desprinse
|
Potențialul de transferabilitate
Alte țări pot utiliza documentele existente ca resurse, în special ghidul, care prezintă informații cu privire la riscurile comune pe tot parcursul ciclului proiectului și mecanismele comune de fraudă/corupție întâlnite în diferite țări. Cu toate acestea, alte țări s-ar putea confrunta în primul rând cu diferite tipuri de riscuri sau ar putea avea o structură juridică specifică. De asemenea, gestionarea fondurilor și numărul instituțiilor implicate sunt specifice fiecărei țări. Pentru a pune în aplicare recomandările prezentate de OCDE în alte țări, acestea vor trebui modificate în funcție de contextul specific al fiecărei țări. Alte țări pot alege să urmeze o cale similară cu cea urmată de Republica Slovacă și să implice OCDE sau alte instituții cu expertiză în domeniul gestionării riscului de fraudă, pentru a efectua o analiză națională și a elabora elemente de acțiune specifice acestora. Un obstacol în calea unui astfel de proiect ar putea fi finanțarea. O alternativă ar fi dedicarea unei echipe interne sau a unui departament intern pentru sarcina respectivă. |