În urma acuzațiilor de fraudă, finanțatorii granturilor din partea SEE și a Norvegiei (și anume, ministerele afacerilor externe din Islanda, Liechtenstein și Norvegia) au solicitat Oficiului mecanismului financiar (FMO) să lanseze audituri ex post ale proiectului. FMO a subcontractat o societate de audit pentru a efectua auditurile menționate.
Domeniul de aplicare al primului audit ex post a fost triplu, și anume audit financiar, auditul achizițiilor publice și auditul controalelor sistemelor legate de controalele financiare. Principalele constatări identificate au fost:
- Discrepanțe între rezultatele raportate și rezultatele efective ale proiectului. Promotorul proiectului nu a atins indicatorii proiectului și a raportat punctului focal informații inexacte. În plus, modificarea privind terenurile de tenis nu a fost inclusă în planul de punere în aplicare a proiectului și poate fi considerată o modificare neautorizată a proiectului.
- Documente lipsă în dosarele de achiziții publice și documente care nu au fost divulgate auditorilor. Propunerile nu conțineau toate documentele oficiale cerute de caietul de sarcini. În plus, defalcarea costurilor pentru materiale anexată la contractul ofertantului 1 a fost exact aceeași cu estimarea costurilor elaborată de ofertantul 2 în scopul procedurii de achiziții publice, și anume exact aceleași prețuri au fost cotate pentru articolele respective. Achiziția anumitor echipamente a indicat, de asemenea, o majorare a prețurilor.
- În urma verificării tranzacțiilor majore și/sau neobișnuite din conturile bancare ale promotorului proiectului, auditul a raportat că multe tranzacții ale promotorului proiectului sunt în numerar – de exemplu, retragere de numerar, plată în numerar, depunere de numerar. Nu este posibil să se identifice scopul unor astfel de retrageri de numerar fără a avea acces la facturile corespunzătoare.
Primul audit menționat a fost însoțit de un doilea audit de urmărire subsecventă, în cadrul căruia FMO a solicitat să se concentreze mai mult asupra constatărilor privind achiziția de lucrări de construcții, inspecția tehnică a centrelor sportive și plățile în numerar. Constatările suplimentare detectate se refereau la:
- Construcția terenurilor de tenis și a terenului de fotbal nu a fost conformă contractului de proiect din punct de vedere cantitativ (de exemplu, dimensiunea terenurilor) și calitativ (de exemplu, tipul de materiale utilizate și de echipamente achiziționate).
- Documentația de achiziție publică nu a fost elaborată în conformitate cu documentația proiectului, contractul de construcție nu a fost încheiat în conformitate cu documentația proiectului, contractul pentru lucrări de construcții și realitatea lucrărilor nu este în conformitate cu autorizația de construcție, iar perioada de garanție a contractului a fost mai scurtă decât cea prevăzută de legislația națională.
- A fost falsificat un extras de cont bancar care confirmă transferul în valoare de peste 60 000 EUR din contul bancar al proiectului în contul bancar al constructorului contractat. Suma menționată în extrasul de cont a fost retrasă în numerar din contul proiectului. În acest sens, a fost inițiată o anchetă paralelă de către Biroul Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne.
În urma acțiunilor frauduloase și având în vedere gravitatea neregulilor detectate de cele două audituri ex post menționate anterior, finanțatorii au decis, în consecință, să oprească proiectul și să recupereze întreaga sumă a grantului pentru proiect (668 184 EUR). Pe baza cazului, au fost puse în aplicare acțiuni subsecvente:
- Consolidarea controalelor de verificare a proiectelor, cu un accent mai mare pe verificarea realității costurilor suportate
- Includerea unei clauze consolidate de audit în toate contractele de grant cu beneficiarii. Acest lucru înseamnă că toți beneficiarii au obligația de a garanta prin contract că orice organism de audit are acces la documentația tuturor furnizorilor, inclusiv la evidențele contabile.
- Un audit la nivelul întregii proceduri de achiziții publice a fost efectuat în Slovacia pentru proiectele cofinanțate în cadrul mecanismelor financiare pentru perioada 2004-2009.
- Sistemele de gestionare și control pentru mecanismele financiare ulterioare pentru perioada 2009-2014 au fost îmbunătățite, cu accent pe verificările financiare și achizițiile publice
|